Begin 2020 startten de gemeenten Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Pepingen en Roosdaal een traject om 6 gemeentelijke mobipunten in te richten. De komende twee jaar gaan ze op zoek naar de juiste vorm en locatie van die punten. Dat gebeurt samen met verschillende partners en met veel betrokkenheid van de lokale bevolking.
Gemeente Lennik is co-promotor van dit bottom-up project. Dit voorjaar stonden er verschillende participatiemomenten op het programma. Omwille van de coronacrisis zijn die bijeenkomsten verplaatst naar het najaar, maar via een online enquête kunnen alle inwoners van het Pajottenland nu al hun verwachtingen doorgeven. Ook als je je regelmatig doorheen de regio verplaatst, kan je jouw mening geven.
Een mobipunt is een herkenbare plek met een divers aanbod aan vervoersmogelijkheden zoals deelwagens, deelfietsen en openbaar vervoer. Deze verschillende vervoersmogelijkheden zijn op elkaar afgestemd en worden bij voorkeur aangevuld met extra diensten. Het mobipunt wordt ruimtelijk ook optimaal georganiseerd. Doel van de mobipunten is de combimobiliteit te faciliteren: de toegang tot en overstap tussen de verschillende vervoersmogelijkheden.
Elk knooppunt van vervoersmogelijkheden, nabij voldoende vervoerpotentieel, komt in aanmerking als mobipunt. Daarbij moet het wel aan de nodige prestatie-eisen in functie van de ruimtelijke context voldoen. De vervoerregioraad neemt de regierol op voor de (inter)regionale mobipunten, de lokale overheid voor de lokale en buurtmobipunten.
In juli 2020 maakte Vlaams minister Lydia Peeters bekend dat mobipunten voortaan de merknaam “Hoppin”-punten krijgen. De minister liet weten dat ze een budget van 104 miljoen euro voorziet. Meer info via: www.vlaanderen.be/basisbereikbaarheid/hoppin
Via de online enquête op http://mobipunt.vlaanderen/ kan je als inwoner van het Pajottenland nu al je verwachtingen doorgeven. Ook als je je regelmatig doorheen de regio verplaatst, kan je jouw mening geven.