Er is eindelijk ietwat een dynamiek ontstaan rond milieu en natuur. Graag ook focus op de gebieden IN en AAN de kern, niet enkel de natuurgebieden.
Waarom vind je dat zo sterk?
Het is een absolute noodzaak en de (verdomde) plicht van het beleid, ook op gemeentelijk niveau, om de leefomgeving duurzaam te verbeteren. Dus goed en sterk dat er beginnend werk van gemaakt wordt, maar er moet in Lennik wel degelijk een tandje bijgestoken worden. De klimaatuitdaging, het warmer en droger worden van onze leefomgeving, verplicht ons tot nog meer actie. Dus het Groen Hoefijzer is heel goed, maar nog beter en belangrijker zou zijn om de kern, het binnengebied van het Groen hoefijzer duurzaam, blijvend en uitgebreid te vergroenen en de open ruimte absoluut open te houden. Vandaag is er veel focus op bestaande natuur en natuurgebieden, het gebied rond Bree-Eik edm. IN de kern van Sint-Kwintens worden vooral appartementen 'geplant', terwijl er daardoor NOG meer nood komt aan bomen, water, groen en open ruimte.
Er zullen zeker ook dingen anders of beter kunnen rond milieu en natuur in Lennik. Wat is dat volgens jou?
Bestendig en versterk de open, groene ruimte aan en in de kern van Sint-Kwintens. Sinds de betonstop op tafel ligt, loopt Sint-Kwintens-Lennik werkelijk tegen een betonsprint aan. De kern is de voorbije 6 jaar aan een sneltempo met appartementsgebouwen verhard, en die dynamiek zet zich onverminderd verder. Verschillende projecten staan nog op stapel de komende maanden en jaren. Het Vlaams Agentschap Binnenlands bestuur publiceert 4-jaarlijks een gemeentescan. De verwachting is dat bij een volgende analyse, voorzien in voorjaar 2024 en gezien die betonsprint, het plaatje er op vlak van groen en open ruimte nog minder goed zal uitzien voor Lennik. Voorlopig doen we het met de cijfers van 2020, en kunnen we een paar opmerkelijke vaststellingen doen: 1. De autonome bevolkingsgroei is negatief. Met andere woorden: de eigen Lennikse bevolking groeit niet aan, maar krimpt. De enige autonome vraag voor meer woongelegenheden kan komen van gezinsverdunning (25% 1-persoonsgezinnen naar 31% in 2040). Daarnaast is er een groeiend migratiesaldo (inwijkelingen – uitwijkelingen), net ten gevolge van die ‘appartementisering’ van Lennik. 2. Lennik scoort lager dan gemiddeld op vlak van groen in de buurt. Met 20,7% buurtgroen en 15,1% wijkgroen, scoort Lennik lager vergeleken met de referentieregio Halle-Vilvoorde (22,2% en 17,4%) en ook opmerkelijk lager dan het Vlaamse gewest (19,5% en 20,9%). Dit is des te opmerkelijk omdat de bebouwingsgraad in Lennik lager is dan in de referentieregio en ook dan in het Vlaams Gewest. Terwijl Vlaanden het dichtst bebouwde stuk Europa is... 3. Van alle indicatoren rond groen en demografie, scoort Lennik het minst goed van alle vergelijkbare Pajotse gemeenten. Zowel Herne, Pepingen, Galmaarden als Gooik kennen een lagere bebouwingsgraad, een kleinere bevolkingsdichtheid en beschikken over meer groen in de buurt. Enkel Gooik heeft een hoger migratiecijfer. In dergelijke dynamiek van betonsprint, moet er een kwaliteitsvol aanbod aan groen en water zijn dat de leefkwaliteit ondersteunt en dat de negatieve gevolgen van de klimaatverandering tempert. Niet alleen in de omliggende buurten maar ook letterlijk grenzend aan en met groenvingers reikend tot IN de kern. En dat doe je door de nu nog beschikbare open ruimte duurzaam en onvoorwaardelijk groen en open te houden. Er zijn voldoende beschikbare bouwgronden en er is voldoende verdichtingsmogelijkheid voor Lennik waardoor géén open ruimte meer moet/mag worden aangesneden. Ook geen WUG of WRG meer aansnijden, maar zet die in om de impact van klimaat te temperen en de leefomgeving in de kern van de gemeente leefbaar te houden.
Ga je voor bepaalde zaken rond milieu en natuur soms naar een andere gemeente?
niet van toepassing
Heb je nog geheel andere of vernieuwende suggesties rond milieu en natuur in Lennik?
Creëer nieuwe centrumparken, van minstens 5 hectare groot, en zorg dat die vanuit de kern bereikbaar en toegankelijk zijn, maak tegelijkertijd werk en creëer in die zones ruimte voor de Lennikse koesterburen (franjeamaniet, watervleermuis, boerenzwaluw, patrijs, ijsvogel, huiszwaluw, steenuil, bruin blauwtje, gele kwikstaart). Verhoog de biodiversiteit aan de kern van Sint-Kwintens en vergroen ook (en vooral) de binnenkant van het groen hoefijzer. Zorg voor open ruimte want met de huidige betonsprint in St.-Kwintens komt de leefkwaliteit steeds meer in het gedrang (temperatuur, luchtkwaliteit, afkoeling, biodiversiteit, etc).