home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter

Lokaal relanceplan lokale handel & economie

Samen op weg naar een post-corona herstel.

De roep vanuit de samenleving om een weg te vinden uit de crisis (exit en relance) klinkt steeds luider. Wij als gemeente zijn bezorgd om de veiligheid en leefbaarheid van elke laag binnen onze samenleving. Het gemeentebestuur wil ondersteuning bieden en samen met jullie, onze inwoners, ‘denktanks of werkgroepen’ oprichten. 

Nu maatregelen beginnen te versoepelen en de economie kan heropstarten, is het van zeer groot belang de ondernemers en verenigingen extra te ondersteunen om volwaardig opnieuw overeind te komen.

Hoe gaan we te werk?

De impact van de coronacrisis laat diepen sporen na en wellicht keren we nooit helemaal terug naar de situatie van vroeger. Er moet nagedacht worden over ons gedrag in publieke ruimte, hygiëne, mobiliteit, publieke evenementen,… zodat we samen kunnen werken aan 'het nieuwe normaal'.

Om deze geleidelijke opstart naar het nieuwe normaal te onderbouwen, gaan we ons lokaal relanceplan baseren op verschillende pijlers. In deze eerste fase gaan we van start met:

  1. Verenigingen (platform Vrije Tijd)
  2. Lokale handel & economie (platform Mens)
  3. Land- en tuinbouw (platform Omgeving)


Werkgroep lokale handel & economie

Binnen het platform Mens ligt onze focus op de werkgroep lokale handel & economie. De economische impact van deze crisis is niet te onderschatten. Alle fysieke winkels, handelszaken, horeca, …  met uitzondering van enkele cruciale sectoren werden van bij de start van de lockdown verplicht de deuren te sluiten. Veel ondernemers kwamen hierdoor in de problemen, moesten personeel technisch werkloos zetten en soms zelfs ontslagen. Sinds kort konden alle handelszaken alsook beroepen met fysiek contact heropstarten mits naleving van de strikte veiligheidsmaatregelen. De horeca moet helaas nog even geduld uitoefenen.

Als prille stap voorafgaand aan dit echte relanceplan, gingen we eerder van start met het ondersteunen van de lokale handel in Lennik door het oprichten van de overzichtelijke website www.ikkoopinlennik.be waarbij je eenvoudig en snel het aanbod van de Lennikse ondernemers ontdekt.

Bij het opstellen van het relanceplan rond lokale handel en economie moeten we ervoor zorgen dat we een gulden middenweg bereiken tussen enerzijds de opgelegde veiligheidsmaatregelen en anderzijds het zo optimaal economisch runnen van de onderneming. We moeten samen nadenken over steunmaatregelen en daarnaast rekening houden met verschillende fases waarin elke onderneming flexibel zal moeten kunnen omspringen met aanpassingen (versoepelingen, maar ook het opnieuw verstrengen van regels) binnen de exit-strategie. 

Heb jij ondernemerszin en werk je graag mee aan het economische herstel van onze lokale handelaars na deze crisis? Stel je dan zeker kandidaat voor deze werkgroep waarin we samen nadenken over het relanceplan voor lokale handel & economie.

Geef je idee

Welke steunmaatregelen acht jij nodig voor het economische herstel van de lokale ondernemers? Doe hier een voorstel.

Deel op facebook
Deel op twitter